Ana içeriğe atla

Nitelikli

sümer mitolojisinde kahramanlar

Kahramalar Ağlayan tanrıçalarından biri olan İsin’in koruyucu tanrıçası:NİNİSİNNA Alacakaranlık tanrısı:USAN An” ın çocukları:ANUNNAKİ Anu’nun büyük kızı ve Nin-girsu’nun karısı:BO Aşağı Dünya’nın yöneticisi Sümer tanrısı:NERGAL Aşk ve savaş tanrıçası:İNANNA Ateş, ateşin üzerinde hakimiyeti olan meleğin adı:ADAR Ay tanrı:NANNA-NANNAR Ay tanrısı Nanna’nın karısı, İnanna’nın annesi:NİNGAL Ay Tanrısı Nanna’nın Sami dilindeki adı:SİN Ay tanrısı Nanna-Sin’in Ur’daki tapınağı:EKİŞNUGAL Bazen tanrılar arasındaki bir diyalogla tanımlanan bir tür Sumer şarkısı:BABALE Bilgelik, deniz ve ırmak tanrısı:ENKİ Bir tür cennet olarak düşünülen, yeri henüz saptanamamış bir ülke:DİLMUN Bozkırdan ve hayvanlarından sorumlu tanrı:SUMUGAN Bütün evreni var eden:ABZU Dağlık-ülke’nin kraliçesi, Nintu, Doğurgan Kraliçe, ve ninmah, Soylu Kraliçe adlarıyla da bilinen Sümer’in ana tanrıçası:NİNHURSAG Davacılara hakemlik eden bir tanrı:SATARAN Dilmun’un koruyucu tanrısı:ENŞAG ...

                      ATATÜRK'ÜN SPORLA İLGİLİ DÜŞÜNCELERİ VE SÖZLERİ


Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, çağdaş bir toplum yaratmanın bütün unsurlarını tespit etmiş ve gerekli çözüm yollarını da beraberinde Türk Milleti'nin ve insanlığın hizmetine sunmuştur.
Atatürk'ün her konuda olduğu gibi, spor konusundaki görüşleri de çağdaş, günümüz şartlarıyla bağdaşan, kalıcı ve geçerli görüşlerdir. Atatürk, emanetinin yücelmesi ve gelişmiş batılı ülkeler düzeyine ulaşabilmesi için genç kuşağın bedenen, ruhen, zihnen, fikren, ahlâken ve ilmen iyi yetiştirilmesi gerektiğine inanmıştır. Bu nedenle Atatürk, gençliğin "beden eğitimi ve spor" faaliyetlerine spor ve sporcuya büyük önem vermiştir. Bu önem Atatürk'ün sporcu kişiliğinden de kaynaklanmaktadır.
Sporu her yönü ile teşvik eden Ulu Önder Atatürk, spor sayesinde zindelik ve güç kazanılacağını söylüyordu. Sağlık açısından vazgeçilmez bir unsur olan sporu kendisi de yapmaktaydı. En çok sevdiği spor ise güreşti. Güreşi her yönü ile teşvik ettiği gibi sık sık güreş müsabakalarını da izlemekteydi. Başarılı olan Milli güreşçileri tebrik edip ödüllendirdiği gibi, onların galibiyeti ile heyecanlanır, büyük sevinç duyardı. Özel bir sevgi duyduğu ağır sıklet dünya şampiyonumuz Çoban Mehmet'le bir müsabaka sonrası Florya'daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde şakalaşmış ve ona şöyle demişti:
- Sen herkesi kolayca yeniyorsun Mehmet, seninle güreş tutsak, beni de yenebilir misin?
- Çoban Mehmet'in cevabı ise; "Sizi bütün dünya yenemedi Paşam, ben nasıl yenebilirim?..." şeklindeydi.
Büyük Atatürk, Çoban Mehmet'in bu cevabı karşısında duygulanmış ve kendisini alnından öpmüştü.
Atatürk'ün bilfiil yaptığı üç spor vardı. Askerlik hayatında başladığı ve ömrünün son yıllarına kadar fırsat buldukça sürdürdüğü binicilik, İstanbul'da geçirdiği yaz tatillerinde devamlı olarak uğraştığı yüzme ve zamanzaman da kürek sporları... Yaz aylarında, Florya Köşkü'nde istirahatta bulunduğu günlerde sandala binerek kürek çekmeden çok hoşlandığı bilinen bir gerçektir. "Denize inmek medeniyetin şiarıdır" diyen Atatürk, İstanbul Fenerbahçe kıyılarının gençliğin Deniz sporlarıyla uğraşacağı bir merkez haline getirilmesi yolunda ilgililere direktifler vermişti. Onun için sporu her yönü ile destekleyen, bazı spor dallarını ise bilfiil yapan Atatürk'ün spora verdiği değeri Türk Gençliğinin yetişmesi açısından rehber olarak görmek lazımdır.
                                                      -BERK AKDUMAN-

Yorumlar

Popüler Yayınlar